#Meeting room: спілкуємось із Software Engineer

Коли потрібно десь взяти сили та натхнення, ми надихаємося нашою драйовою та відкритою до викликів командою. Ділимося цим натхнення з вами! У сьогоднішньому інтервью трохи рефлексії від нашого досвідченого розробника Владислава. 

Розкажи про свій шлях в компанії

Напевно почну із порівняння себе зі сліпим кошенятком, яке потрапило на інтернатуру, маючи невеликий досвід декількох лабораторок з універу. Тут я познайомився з чудовим ментором Олександром Котовим, який став для мене та інших інтернів як “котяча мама”, котра підштовхує свою дитину в правильному напрямку. Після закінчення інтернатури, для мене відкрився величезний світ IT. До цього моменту я встиг побувати на дуже різноманітних проектах. Одні були великі, з великою командою, інші маленькі, навіть доводилось працювати самому. Всі ці проєкти обʼєднувала одна невідʼємна річ – це класні люди. Тімліди, техліди, QA, менеджери, та навіть замовники – всі вони зробили значний внесок у формування мене як професіонала, за що я безмежно вдячний кожному. Зараз же команда вже формується навколо мене, і я стараюсь передавати той досвід, якого набув, своїм молодшим тіммейтам.

Які проєкти найбільше запам’яталися або сподобалися?

Кожен проєкт по-своєму особливий і про кожен є приємні спогади, але я можу виділити 2 проєкти, які назавжди будуть в моєму сердечку. Це мій перший великий проєкт, на якому ми займались збиранням та агрегацією різноманітних метрик. Окрім технічних викликів ми з командою старалися добре попрацювати над внутрішньо-командною складовою. Пробували різні підходи до спілкування та ретро. А так як окрім нас ще були розробники зі сторони замовника – то все це доводилось робити англійською. Але дружня атмосфера та постійне тренування перебороли всі “страхи” та недоліки. Тому цей проект став для мене саме тим переломним моментом між “А як це краще написати, та ще й англійською!?” та “Давайте зберемося на мітинг та обговоримо цю проблему”. Другий проєкт – це проект у сфері аграрної логістики, на якому я виступав у ролі розробника мобільного додатку. Це, напевно, найбільш технологічний мій проєкт на даний момент. Довелося попрацювати з купою знайомих і не дуже технологій як React, React Native, iOS, Android, GraphQL, Elasticsearch, трекінг геолокацій і багато-багато іншого. Один із найцікавіших моментів, який запам’ятався – це коли ми з колегою займалися фіксом та оптимізацією самого трекінгу. Згадую це, ніби було вчора, як ми сидимо наче Шерлок з Ватсоном та вишукуємо ту частину коду, яка “підкладає свиню” – мільйон різних таблиць, тестових даних, діаграм, одним словом – краса. Ну і врешті-решт нам довелося переписати пів-проєкту, але це було того варте.

Як швидко влитися в новий проєкт на твою думку?

Як би банально це не звучало, але треба просто бути собою, не закриватися і задавати питання. Зазвичай на онґоінг проектах вже є своя “екосистема”, в яку ти з часом вливаєшся і тобі стає комфортно. Плюс до того – люди в більшості випадків розуміють, що тобі потрібен час на адаптацію і залюбки допомагають із питаннями, які виникають. І звісно, якщо бачиш що можна щось покращити, то не варто це замовчувати.

Розкажи як комунікуєш із замовниками/його представниками/ стейкхолдерами, які поради можеш дати початківцям?

Одного разу мені порекомендували книгу “Нові правила ділового листування”, то я до цього моменту користуюсь цими правилами, що в листуванні, що в живому спілкуванні. Новачкам я би рекомендував не боятися спілкуватися, бо саме ця навичка прокачується з часом і практикою. А щоб все це полегшити, можна почитати літературу і записатися на курси іноземної мови, бо знання мови – то перший крок до розуміння.

Що допомагає планувати тобі твій робочий день, коли багато дрібних задач?

У нас в команді прийнято писати план на день після дейліку. Ми обговорюємо задачі, над якими плануємо працювати сьогодні і виставляємо по пріоритету. Далі вже я сам можу рухати їх впродовж дня в залежності від того, що встигаю зробити. Але зазвичай я беруся за більш складні задачі зранку на “свіжу” голову, а все інше залишаю на потім.

Як і в яких випадках використовуєш AI? На твою думку як вплине/впливає AI на розробку проєктів?

Я ставлюся до AI як до більш прокачаного Google. Він явно пришвидшує роботу над проектами, але треба розуміти, що це все ж таки “машина”, яка може давати збій. Тому треба розуміти і фільтрувати інформацію, яку ти отримуєш від AI, а не сліпо вірити всьому. Із найпоширеніших випадків мого використання того ж ChatGPT є, наприклад, аналіз коду мови програмування, з якою у мене немає або мало досвіду; написання простих тестів для невеликих методів, або прокачка тексту, який треба відправити замовнику. А взагалі я позитивно ставлюся до розвитку AI, так як він допомагає не тільки в розробці, а і в навчанні, розвагах і т.д.

Як ти перезаряджаєшся/переключаєшся поза роботою?

У мене є золоте правило – “Ніякої роботи поза робочим часом”. І хоча це не завжди виходить, але я дійсно стараюсь повертатись до роботи поза робочим часом тільки в критичних випадках. А вцілом,у у мене є дуже різноманітні способи щоб відпочити. До них входять як гра на музичних інструментах, так і різні настолки з друзями, щось таке, що допоможе розгрузити мозок та сконцентруватись на іншому. А якщо брати в загальному, то я стараюсь брати тижневу відпустку раз на сезон – це допомагає мені зробити невеличкий ребут системи в голові.

Які поради ти дав би розробникам, які лідять команди як і ти?

Комунікація – це основа ефективної командної роботи. Тому я би порадив більше спілкуватись зі своїми тіммейтами стосовно того, чи все влаштовує їх в процесі, чи варто робити покращення і яким чином. І звісно ж, підтримувати позитивну атмосферу.

Post A Reply