#Meeting room: говоримо про QA Engineering з Віталією Лободою

Ми пишаємось нашими QA інженерами, бо це не лише досвідчені спеціалісти, але й люди з широкими поглядами. Впевнені, вам буде цікаво 🔥 А от сфера QA містить в собі багато запитань і так мало відповідей! 🙃 Та здається, в нашому інтерв’ю QA-інженер Віталія Лобода розповіла про все найцікавіше:

int
Наш QA Engineer Віталія Лобода

– Якими якостями на твою думку, має обов‘язково володіти сучасний QA інженер?

Одними з найголовніших явичок є критичне мислення, аналітичні здібності, здатність фокусуватись, і звісно – жага до вдосконалення (це стосується як і продукту, так і самої людини). Широкий світогляд буде як додатковий бонус, а розумна доля перфекціонізму буде підтримувати на шляху до кращої якості. Круто мати хорошу технічну базу і писати ідеальний код, але який з того сенс коли продукт не відповідає вимогам?

– Що ти любиш у своїй професії найбільше?

В першу чергу, це динаміка в усіх її проявах. Навіть за бажання, не вийде лишатись на місці. Це стосується не тільки технічних навичок, а і софт скілів. Спілкуючись з різними людьми, особливо в інтернаціональних командах, теж багато чому можна навчитись. Так чи інакше, а день від дня відрізняється, і це надихає.

– Як ти ставишся до автоматизованого тестування? Чи може на твою думку manual QA стати автоматизатором? І чи можна стати автоматизатором без навичок у ручному тестуванні?

За допомогою автотестів вдається суттєво покращити ефективність активностей, якість продукту, та власні навички. Але є там, де це доцільно. Можна подавати пудинг Фаберже в шкільній ідальні, але чи будуть його купувати? Бажання автоматизувати з`являється з часом у багатьох QA, які займаються мануальним тестуванням. І не дарма. Оскільки деякі перевірки надзвичайно складно проводити вручну (наприклад Load тести, для виконання яких потрібно буде залучити сотню колег для виконання однієї дії паралельно). Тому, місточок від Manual QA до автоматизатора є досить органічним. Це як наступний крок у розвитку. Чи буває навпаки? В теорії так. Але те, наскільки це ефективно в процесі роботи, викликає в мене питання.

– Яка книга тобі найбільше допомогла структурувати знання (або найбільше сподобался/запам’яталася)?

User Stories Applied: For Agile Software Development – чудово допомогла відшліфувати вміння чітко формувати вимоги в історіях. Не профільна література – історії по типу Netflix, Common sense по-українськи, історії становлення стартапів та спеціалістів (Бет Комсток в своїй книзі мотивує до змін і розвитку). Подібна література робить процес мислення більш гнучким, вчить не здаватись, навіть коли щось іде не за планом. А в комбінації із профільними ресурсами, івентами, курсами – дає крутий результат.

– Який найцікавіший проект у своєму досвіді ти можеш згадати? У чому був твій виклик як для QA?

Звісно поки що найбільший – це стрибок в автоматизацію. Мені здавалось це чимось надзвичайно складним та неосяжним. Я у мами не інженер, а повноцінний гуманітарій. Проте, я пробувала, помилялась, але продовжила. І продовжую зараз.

Кожен проект по своєму особливий. Були вони різні, ті що кидали виклики на кшталт “Чи зможу я взагалі з цим впоратись?“,Інші були такими, де можна було годинами медитувати над сторінками з pixel perfect.

– Що б ти порадила тим, хто лише почав розвиватися у професії?

По перше, зрозуміти що собою являє ця професія. Відвідати профільні мітапи, послухати доповіді вже практикуючих QA інженерів. Якщо зрозуміли, що це те, чим хотілось би займатись – починайте діяти. Навчайтесь, працюйте і все обов`язково вийде!

Post A Reply