16th season of InterLink inCamp – Third month

Третій місяць 16ї інтернатури розпочався з аналізу вимог до наступного ключового режиму нової HR системи, а саме, соціальних програм. Інтерни підготували прототипи інтерфейсів користувача. Назарій презентував їх ключовим стейкхолдерам продукту: CEO, комерційному директору компанії та головній бджілці HR відділу. На радість інтернам, вони отримали позитивний відгук та декілька пропозицій з покращення UX. І вже з наступного тижня закипіла робота з планування користувацьких історій та їх реалізації. 

Плануючи спрінти, інтерни познайомились з planning poker для оцінки складності історій. Також практикувалися в розбивці історій користувача на технічні задачі. Якщо зі складністю історій все більш менш зрозуміло, то розбиття на технічні задачі заходить важко. Адекватно оцінити скільки часу займе кожна задача, не забути включити всі необхідні кроки, а потім ще й відмічати виконані задачі та скільки часу було по факту витрачено – тут потрібна практика та дисципліна. 

Звісно, було б добре, аби студенти ще в ВУЗі починали знайомство з проєктним підходом в роботі. Наприклад, готуючи та виконуючи плани з реалізації курсових та дипломних робіт. Але ж тут вилазить найзліший ворог не лише студентів – прокрастинація. Кому цікаво, Тім Урбан зазирнув Inside the mind of a master procrastinator і набрав 25 мільйонів переглядів. 

Працюючи над мікросервісом соціальних програм, інтерни познайомились з цікавими технічними рішеннями, що вже були впровадженні випускниками 15 групи, Олександром та Артуром. Заяви в нашій HR системі мають бути прийняті одною чи декількома особами. Процес може різнитися в залежності від параметрів заяви. В коді для реалізації бізнес-процесів використана машина станів. Можливі стани та переходи конфігуруються записами в базі даних. А для перевірки можливості переходів використовуються guard conditions. Щоб HR бачив всі заяви, які чекають на його реакцію, в нас є окрема сторінка Вхідні (як у почтовому клієнті). За режим “вхідні” в нас відповідає окремий мікросервіс.  Щоб направити в нього задачу для HR, достатньо “повісити” нашу власну анотацію @Inbox над методом сервісу, який щось робить з заявою. 

Робота над “успадкованим” кодом – це завжди виклик. Треба розібратися із вже написаним та змінювати чи додавати новий функціонал, не зламавши наявний. Але, це й можливість зайнятися рефакторингом та вдосконалити технічну реалізацію системи. І Назарій, випускник 16 набору інтернів, міцно схопився за цю можливість. Він взявся за рефакторинг механізму побудови UI всіх таблиць та карток в системі. Розумієте, наші сторінки адаптивні. На великих екранах дані виводяться в таблиці. А на телефонах кожен рядок стає окремою карткою. Окрім того, картку можна розгорнути та отримати детальну інформацію. Так от – ми вирішили зробити розгортуваними і рядки таблиці. Всі таблиці та картки раніше були окремими компонентами. Назар зробив один мега-компонент, який можна сконфігурувати на вивід потрібних даних. Його компонент адаптивного списку сам перемикається на вивід таблиці чи карток в залежності від розміру екрану. Також, він забезпечує механізм розгортання детальної інформації з можливістю отримувати її з сервера. 

За 3 місяці інтерни пройшли хрещення в веб-розробники в InterLink. Познайомились з HTML/CSS та навчились використовувати Flexbox. Зробили TodoList на чистому JavaScript та переробили його на React. Занурились в ООП на Java та шаблонами проєктування. Відчули дзен реактивного програмування та велич Angular. Доторкнулись до Docker та мікросервісів. Прокачали свої скіли командної роботи та спілкування з замовником. І в результаті, заклали основу режиму соціальних програм в нашій новій HR системі. 

За три місяці хлопці познайомилися не тільки з нашими підходами до роботи, а й з нашим насиченим соціальним життям. Вони прокачували свої софт скіли, відвідали свій перший Tech Talk, пізнали силу командної роботи на івентах від HR…

Dsc 0222

… та прийняли участь у Secret Santa party :).

Dsc 0510 (1)

Останній день інтернатури був не менш насичений та приємний – разом з InterLink інтерни поринули у синергію Нового року та InterLink на Synergy party. 

Img 1551

Перший етап завершено. Надалі випускники інтернатури почнуть свій кар’єрний шлях в InterLink. Тож попереду в них чимало викликів та можливостей для розвитку. Бажаємо інтернам взяти від них максимум!

Dsc 0589

Заєструватися на новий сезон

Post A Reply