18 Season of InterLink inCamp – The last stage

Завершальний місяць інтернатури наші майбутні розробники працювали над командним проектом. Він приніс інтернам багато викликів, знайомство з новими підходами та технологіями. А тепер давайте про все по черзі. 

Мабуть найбільшим челенджем для інтернів стало знайомство з чистою архітектурою. Такий підхід до побудови бекенду використовуються на наших ентерпрайз проектах, тож ми вирішили ще з інтернатури починати звикати до нього. Першоджерелами є стаття Роберта Мартіна (a.k.a. Uncle Bob) The Clean Architecture а також гайд Івана Павловича. Іван створив шаблон для ASP.Net Core за принципами Clean Architecture, який ми взяли за основу проекту. На початку було важко зрозуміти навіщо все так ускладнювати і розібратися де які класи створювати. Та вже під кінець інтернатури наш код почав приймати форми, що вже нагадувала Чисту Архітектуру :). 

Img 8215 2

Наступним викликом стало використання Redux, а особливо комбінації редьюсерів. combineReducers – звичайна функція, яка мала б спростити всім життя. Але через брак розуміння того, що саме вона робить, її використання тільки додало проблем. На щастя, істину було відновлено, код відрефакторено, а редьюсери спрощено до неможливості. В сторі знов запанували мир та злагода.

Тепер про людей. Кожен задачу розуміє по-своєму. І вміти комунікувати та домовлятися – то є важливий скіл сьогодення. Інтерни не тільки переконалися на практиці в тому, що написане може бути трактоване по-різному (от чому важливі деталізація та зворотній зв’язок), а й впевнились, наскільки критичним є інтегрувати різні частини системи. Не за 10 хвилин до демо замовнику, а хоча б за 30 :). 

Ще одним корисним практичним досвідом стала робота з дизайн-макетами в Figma. На проекті разом з інтернами була задіяна наш дизайнер Лілія. Вона створювала прототипи сторінок, працювала над їх структурою та оформленням. Інтерни, зі свого боку, вчилися втілювати дизайн в життя та уважно підходити до деталей макету: відступів, кольорів, розмірів та вирівнювання елементів. 

Планування, дейліки, демо та ретро – все це теж мало місце. Дякую Олександру Буковському та Володимиру Гриценко, що брали на себе ініціативу в плануванні, та не залишали замовника без щоденних звітів (ну, майже). Вдалим рішенням стало проводити демо кожному власної частини роботи. Так всі інтерни потренувалися в презентації завершеного функціоналу замовнику. 

Тепер, коли інтерни отримали свій перший досвід розробки та роботи в команді, ми раді прийняти їх в компанію та долучити до наших проектів :). Богдан та Артем приєднаються до розробки нашого продукту для автоматизованого обліку часу. Їх чекає знайомство з Angular, Java, Ruby on Rails а також робота з time series базою даних. Владислав, Андрій та Олександр долучаться до enterprise проекту на Java з базою даних гігантських розмірів та внутрішньою потужною системою звітності. Ще один Олександр порине у вир збору метрик та побудови графіків, що розгортається в Kubernetes кластерах по всьому світу. Він працюватиме з мовою програмування Python. Володимира чекає стартап зі світу фінансового ринку та знайомство з мовою програмування Go. Роман долучиться до стартапу для копірайтерів-фрілансерів, де знайомитимится з Ruby on Rails та Vue.js. А на Вікторію чекає Spring, Angular та мікросервіси, що спілкуються між собою через RabbitMQ.  

Як ви бачите, ми працюємо з десятком різноманітних технологій. Проте всі вони розділяють спільні концепти. А наша інтернатура дає надійний фундамент для їх освоєння. 

Приєднуйся до нас, і ми проведемо тебе через шлях сумнівів та складнощів до початку твоєї кар’єри!

Img 9089 3

Post A Reply