8th season of InterLink inCamp. Робота над проектом

У своїй роботі розробник не лише пише код та використовує різні технології. Важливу роль відіграє сам процес, з яким ми підходимо до втілення ідеї в життя. Тож, другим етапом підготовки стало здобуття практичного досвіду роботи над проектами. Спочатку за два тижні інтерни реалізували власну ідею додатку. А подальші 4 тижні працювали вже над іншим проектом із замовником.

Retrospectator

Ідею та назву для свого першого проекту хлопці обрали самостійно. Ідея додатку – надати командам зручний інструмент для зберігання нотаток в ході ітерації. І по її завершенню провести ефективну ретроспективу.

Перша ітерація вказала на наші помилки та проблеми в процесі. Ми багато часу витратили на інтеграцію з Auth0. І, здебільшого, через власну неуважність і помилки в конфігурації.

Та вже наприкінці 2-го тижня інтерни створили робочий прототип додатку та продемонстрували його співробітникам. Але й тут не обійшлося без сюрпризів. Вже після демо виявилось, що ми не включили підтримку кирилиці в базі даних. І це навіть добре – вчимося на своїх помилках змалечку :).

Ці два тижні хлопці самостійно визначали пріоритети та процес роботи над проектом. Процес роботи над наступним проектом був вже більш структурованим та спланованим.

Сервіс для кур’єрських компаній

Ми почали з дослідження можливостей наявних аналогів. Далі був мітинг з замовником. Він хотів побачити головні функції в дії якомога раніше. Перші декілька ітерацій найбільш важливі та формують майбутнє враження замовника від співпраці з командою. Тож для початку ми взяли в роботу головні щоденні сценарії використання додатку: створення та перегляд завдань для кур’єрів. Списки користувачів та статуси завдань ми безпосередньо додали в базу даних. А замість справжньої авторизації в додаток, що ще нічого не вміє, вирішили робити фейкову.

Сконцентруватися на самому важливому допомагали постійні запитання до самих себе – що і як ми будемо показувати на демо? Таким чином ми за результатами кожного дня корегували пріоритети в межах ітерації. Врешті-решт на демо замовник був настільки задоволений результатом, що запропонував нам розробити ще й мобільний додаток для кур’єрів. Так розпочалось знайомство інтернів з React Native.

Вже за перший тиждень роботи з React Native інтернам вдалось розібратись з основами технології. Завдяки зусиллям Макса Березовського та підказами Максима Токара вони реалізували додаток з двома екранами: список завдань та детальна інформація про завдання. Саме використання можливостей React Native дозволило налаштувати плавні переходи між екранами з гарними анімаціями як на Andorid, так і на iOS. Серед інших цікавих задач в межах мобільного додатку була робота в офлайн режимі та трекінг геолокації.

Також цей проект дав досвід роботи з віддаленим замовником. На не іншому поверсі чи офісі, а за тисячі кілометрів та в іншому часовому поясі.

В такому випадку важливо постійно тримати замовника в курсі справ на проекті. Інакше інформаційний вакуум буде заповнюватись тільки найгіршими припущеннями та побоюваннями. Тож інтерни щоденно писали статусні звіти замовнику. Вчилися структуровано формувати свої думки. Ми надавали інформацію про виконану роботу, наявні проблеми, плани на наступний день та загальний статус поточної ітерації. Звісно, тут не обійшлось без моєї допомоги, а іноді й влучного зауваження з боку замовника.

За ці 6 тижнів інтерни не тільки закріпили володіння інструментами розробника. Вони ще й пізнали на практиці процес розробки в команді та нюанси спілкування з замовником. Цей досвід допоможе їм в наступних проектах.

А ми бажаємо їм нових знайомств та максимально проявити свої здібності на комерційних проектах.

  

Post A Reply