#Meeting room: РМ Олександр Лукавий

Ти практикуючий Project Manager або цікавишся цим напрямом?

Ділимося добіркою порад від нашого РМ Олександра Лукавого з 15 річним стажем в IT

Чому ти став менеджером?

Від початку я бачив потребу допомагати колегам організовувати їх роботу і це мені завжди подобалось. Напевно саме цей фактор сформував напрям мого розвитку в InterLink.

Що найбільше подобається у професії?

Кожен проект, якщо ти його цінуєш і намагаєшся розвивати на повну силу, лишає в тобі слід. Адже це новий досвід, знання та знайомства. І це саме ті речі, котрі драйвлять і надихають мене.

Які помилки ти б ніколи не допустив, якби повернувся назад у часі?

Гадаю, мені найбільше запамʼятовувались помилки, котрі були допущені вперше і саме через відсутність достатнього досвіду. Це коли щось всередині вчасно не підказало: “Е ні. Так ми вже робили. Вийшла лажа” 🙂 

1. Недооцінка проекту на новому стеку, котра на момент завершення проекту збільшила фактичний бюджет вдвічі.

2. Розходження в очікуваннях замовника і моєму розумінні зони нашої відповідальності. Як результат: безсонні ночі, розгніваний замовник і наша співпраця на межі зриву.

3. Відсутність проактивності. Найяскравіший приклад – злом та викрадення користувацьких даних. Далі спілкування з юристами замовника та FBI як свідок. Цей випадок змусив мене переосмислити ключові питання, котрі мене цікавлять при роботі на проектах.

Які твої топ-3 принципи у роботі?

Прозорість нашої роботи перед замовником.

За результат роботи відповідаємо саме ми.

Комунікація – ключ до будь-яких дверей.

frame 314 4

Твоя улюблена професійна література?

Книга, котра свого часу допомогла мені структурувати що, коли, та як я роблю – “7 навичок високоефективних людей” Стівена Кові. Літератури, котру можна рекомендувати, дуже багато, але найбільше запамʼяталась саме ця книга.

Чи змінила війна менеджмент? Чи став він простіше/складніше?

Гадаю, війна змінила кожного. Тут і внутрішні конфлікти про те, де моє місце і як допомогти оточуючим найефективніше, і робота з колегами по їх емоційному стану, спрямування ресурсу в правильному напрямку, повернення в режим ефективної роботи.

Що б ти порадив майбутнім РМам? 

Бути проактивними, не лишатись осторонь чужих проблем, мислити out of the box, привчати себе відповідати відповідальність за кінцевий результат.

Post A Reply