19th Season of InterLink inCamp

Перші 2 місяці інтернатури пройшли в онлайн режимі. Підтримувати зв’язок нам допомагали два канали комунікації. В Slack інтерни могли звертатися за допомогою. Готових прийти на поміч інтернів було більше, ніж питань, тож зазвичай відповідь знаходили ще до того, як я встигав відреагувати на запитання. Також кожен день вcя група збирались в Zoom на спільний огляд результатів роботи. Кожен інтерн демонстрував роботу виконаного завдання та пояснював, як воно реалізоване в коді. В результаті інтерни навчалися на чужих помилках, могли бачити різні варіанти вирішення задачі та практикували свої здібності як доповідачі. Для спільного доступу до матеріалів сезону ми запустили сайт з лекціями та практичними завданнями. Частина лекції 19-го та 18-го сезонів вже доступна на сайті курсу інтернатури

З кожним сезоном я частково змінюю практичні завдання для інтернів. Інтерни 19 сезону практикувалася працювати з масивами в Java, створюючи консольні хрестики-нолики. Потім ця гра стала основою для практики з ООП. Разом з завданням реалізувати зв’язний список вони показали, які ж проблеми вирішує інкапсуляція. Ця ж гра стали прикладом для мережевої взаємодії в Java. Далі REST API на Spring Boot, HTML/CSS, JavaScript та Angular. Тут все по класиці – тренувалися на todo list-ах. Таким чином за 2 місяці full time підготовки в онлайн форматі ми пройшли необхідний мінімум full stack розробника. 

Після завершення ремонту в нашому офісі на Гоголя ми змогли перейти до другого етапу інтератури – командного проекту.

img 0215

Хлопці взялися за розробку нового модуля нашої HR системи – назначенням контракторів на проекти. Досвід незвичайний тим, що з одного боку ми створювали новий мікро-сервіс, то ж це було схоже на розробку “з нуля”. А з іншого, в системі вже існують прийняті домовленості по організації коду. Для реалізації функціоналу необхідно відправляти запити на інші мікро-сервіси. А фронтент в нас – це один великий Single Page Application на Angular. Тож попрацювати з legacy інтернам теж випала нагода. 

Чого не робить студент навчаючись в ВУЗі – так це не працює з вимогами та замовником. Типові курсові чи дипломні роботи зазвичай не потребують такої актиності. Але саме з цього і починається розробка продукту – аналізу того, які можливості необхідно реалізувати в системі і навіщо вони потрібні. Контактною особою (Product Owner в Scrum термінології) для інтернів став наш менеджер проектів Олександр Лукавий. На ньому інтерни випробовували свої вміння ставити чіткі та зрозумілі запитання.

img 2855

Звикали робити це вчасно та фіксувати отримані деталі в системі управління задачами (ми використовували Jira). Одного разу інтерни зробили хибні висновки з прототипів у Figma і взялися за реалізацію, не перепитавши власника продукту. Як результат – зайвий непотрібний код, який потім видалили, та провалений спринт (ітерація, тиждень роботи в Scrum). Отримавши цей перший досвід в безпечних умовах, хлопцям буде простіше спілкуватися з замовниками на комерційних проектах.

Далі буде! 🙂

Post A Reply