InterLink Meetup July 2017: Ефективне навчання без упереджень

Так, на вулиці літо, так, більшість відпочиває та проводить свої канікули десь на пляжі чи біля моря. А ми вміємо зробити відпочинок корисним, креативним та не схожим на інші. І дійсно, на  легкій хвилі, навіть не зважаючи на спеку за вікнами офісу, у нас відбувся черговий InterLink Meetup “Ефективне навчання без упереджень”. Цього разу Meetup був спрямований на подолання упереджень та на налагодження ефективного процесу навчання.

Більше про те, що ж відбувалося і про що говорили, з перших уст наших спікерів Максима Головенського та Олександра Шевченка.

Максим Головенський:

Ми піднімали стару добру тему – навчання. Згадали один із важливих постулатів в IT: вміння швидко і ефективно вчитись настільки ж потрібне як і вміти ефективно та правильно створювати код. Всьому навчитись не можна – це факт. Тому потрібно сприймати навчання не як мету, а як процес. Процес, при якому ви ставите перед собою цілі, старанно працюєте над їх досягненням і як результат отримуєте нові вміння, знання, для того,  щоб вирішувати задачі та проблеми різної складності. Також ми поговорили про цікавий психологічний ефект зони комфорту, чому і як з неї виходити, складнощі, з якими ми стикаємось, намагаючись розширяти зону комфорту і звісно, як не потрапити при цьому в Panic Zone. 

А наостанок,  зачепили один із найбільш ефективних методів навчання – гра та подолання челенджів :-). Ми розглянули, які є на даний момент онлайн сервіси та ігри для розвитку навичок програмування, алгоритмізації, вирішення різних проблем, вивчення синтаксису мов програмування та інше. 

Ось деякі матеріали, про які йшлося в доповіді:

– Thinking, Fast and Slow Book by Daniel Kahneman;

– Extreme Programming Adventures in C# Book by Ron Jeffries;

– Brain Rules. 12 Principles for Surviving and Thriving at Work, Home, and School Book by John Medina;

А також сервіси-ігри в яких ви граєте і вчитеся, найбільш поширені серед всіх:

https://codecombat.com/ – learn JS or Python;

https://codefights.com/ – resolve problems of different complexity from other people and lead companies;

https://checkio.org/ – resolve different algorithmic tasks using JS or Python playing 1 of 2 games in this service;

https://www.codingame.com/ – improve your programming skills while having fun or create your own games;

https://www.codehunt.com/ – improve your skills in Java or C#;

https://www.bloc.io/ruby-warrior – learn Ruby through the fight!!

https://vim-adventures.com/ – learn how to use VIM editor;

https://github.com/git-game/git-game – learn how to use Git;

https://habitica.com/ – motivate yourself to do anything, organise yourself, plan goals and get required habits to be better;

– and others which you might just google :).

Олександр Шевченко:

“Каждый из нас делает в среднем 3-5 предположений в день. И, если в целом они призваны помочь нам упорядочить мысли, осознать очередную жизненную задачу или предугадать ход предстоящего разговора, то на самом деле львиная доля предположений мешают нам добиваться поставленных целей. В своей работе я постарался рассказать о самых широко распространённых типах предположений, а также возможные пути их решения:

  1. Знание секрета или уловки – это мастерство. На самом деле, мастерство заключается не в обладании тайной информацией, а в том чтобы выстраивать процесс понимания поставленной задачи, анализ успешных и неудачных попыток решить ту или иную задачу.
  2. Мастерство заключается в широком наборе знаний. На самом деле, ключом к успеху является выбор одного или нескольких направлений и максимальный фокус на изучении конкретно выбранных сфер деятельности. Чем больше мы распыляем своё внимание, тем меньше шанс добиться желаемого результата.
  3. Работает – не трогай. На самом деле, вы всегда можете улучшить то, что уже работает. Стало не хватать свободного времени для занятия увлечениями? Стоит пересмотреть свой распорядок дня, воспользоваться некоторыми практиками по успешному тайм-менеджменту. Нужно было сделать задачу “на вчера”, по-этому получилось не очень аккуратно? Не забудьте выделить время на рефакторинг, ведь нет ничего более постоянного, чем временное.
  4. Если у меня есть хороший, подходящий, ответ, значит я отвечаю на правильный вопрос. На самом деле, необходимо быть максимально уверенным что вы отвечаете на правильный вопрос. _Подходящий_ответ не значит _правильный_. Часто за углублением в решение комплексных задач мы забываем на какой вопрос отвечаем. Здесь главное вовремя остановиться, сделать шаг назад и убедиться что вы всё ещё двигаетесь в нужном направлении. Здесь как никогда лучше подойдёт следующая иллюстрация.

 

 

 

В конце-концов от предположений и домыслов нам никуда не деться, так уж устроено наше сознание, но с другой стороны мы можем постараться вовремя их замечать и не поддаваться пагубному воздействию. Путь к успеху – это тяжёлый и кропотливый труд, однако награда того стоит.”

Сподіваємось, що тепер вам буде не так складно виходити із зони комфорту, вивчати нові технології та відповідати на правильні запитання. Літо продовжується, далі ще більше цікавого. To be continued 🙂

Post A Reply