InterLink Tech Talk November 2019

Ось і зустрілися ми на черговому InterLink Tech Talk. Різноманітність тем та направлень дозволила кожному учаснику знайти щось цікаве для себе. А родзинкою нашого івенту була панельна дискусія. Але про це трішки згодом ;). 

[slide-anything id=’4090′]

Чому варто думати про SEO до розробки сайту, а не після

Розкачку ми розпочали з доповіді нашого SEO Володимира. 

[slide-anything id=’4042′] 

Важливо розуміти, що SEO в 2019 – це не просто текст, який нагромаджений ключовими словами, як у відомому анекдоті про сеошника :). Це робота багатьох людей, починаючи від власника бізнесу (тільки власник найкраще знає свій сайт), закінчуючи копірайтером. Тому на Tech Talk Вова розповідав про основні аспекти в SEO, як працює пошук в Google, чому важливо вибороти перші позиції в SERP та чому реклама в пошукових системах не завжди кращий варіант для просування свого сайту. 

Звичайно, за роки існування SEO алгоритми ранжування сайтів в Google змінювались багато разів і це робить роботу SEO-спеціаліста цікавою і важкою водночас. Це битва Давида і Голіафа, SEO і алгоритмів пошукових систем. Але головне – пам’ятайте золоте правило SEO: завжди думайте про свого користувача та про те, яку цінність приносить йому ваш сайт. І тоді пошукові системи полюблять ваш сайт.

Erlang… Who’s that pokemon?

Після кава брейку нас чекала захоплююча презентація про мову, яку знають тільки в закритих групах програмістів :). Але яка вже протягом 30 років тримає на собі інтернет і при цьому залишається в тіні. 

Вам завжди хотілося чогось простого, але в той же час потужного? Чогось, що зможе зробити переворот в індустрії, дасть надію та мотивацію тисячам програмістів робити свою роботу якісно. І тоді ви будете шукати, проте просто так не знайдете. Але така мова є! Мова, що була на порозі створення 3G, мова, що пройшла випробування часом, мова, що дозволяє писати програми, що будуть надійні на 99.9999999%! Цією мовою є Erlang! 

Наш колега Євгеній з радістю влаштував для нас захоплюючий екскурс. Він показав нам, що таке Erlang та як він зможе змінити їх стиль написання коду. Тема була доволі складною, особливо для новачків, але не зважаючи на це, багато людей зацікавилися синтаксисом Erlang-у та його особливостями. Євгеній розповів, як вивчення всього однієї мови повністю перевернуло його погляди на програмування, та дало можливість створювати код, який приносить задоволення.

[slide-anything id=’4082′]

Дякуємо, Женя! Передчуваємо, що після Tech Talk невелике комьюніті Erlang у Черкасах поповниться кількома новими поціновувачами. 

А далі була традиційна піца-паті…

[slide-anything id=’4087′]

… Після якої ми продовжили наш марафон шарингу знань.

Best buy wireless router for today

На нас чекала цікава презентація про WiFi роутери Мікротік від нашого керівника TSD Ігора. Ігор вже доволі довго займається побудовою та підтримкою нашої офісної інфраструктури та встиг пройти через декілька поколінь вайфай роутерів. Всі вони мали свої недоліки та переваги і після декількох спроб Ігор знайшов роутери, що майже повністю відповідали його жорстким вимогам – і це були саме роутери та точки доступу від компанії MikroTik. Ігор так ними захопився, що побудував свою домашню мережу за допомогою цих роутерів, та рекомендує їх усім колегам та знайомим. Тож що ж це за звір такий? 

Хто ще з недорогих роутерів може похвалитися можливістю одночасно працювати із двома та навіть трьома провайдерами? А спробуйте-но знайти інший роутер, який ще й дозволяє отримувати живлення через UTP кабель. А співвідношення його ціни/якості/функціоналу просто залишає за бортом моделі усіх інших виробників роутерів.

В доповіді Ігор детально розповів про деякі функціональні особливості налаштування DynDNS, Watchdog, QoS. Показав як легко заблокувати небажані сайти і налаштувати повідомлення в пошту про те, що хтось підключився до домашнього WiFi.

Після презентації конкретних моделей роутерів з цінами і характеристиками було навіть дивно, що не можна було прямо у Ігора купити кілька штук :).

Quality is a shared responsibility. What does it mean for every stakeholder?

Наприкінець нас чекав новий для наших Tech Talks формат шарингу знань – панельна дискусія на досить широку та всеохоплюючу тему – Якість.

Тема якісного сервісу – це міріада підтем та суміжних тем, від unit тестів до опцій розвитку партнерських відносин із замовником. Тема настільки обширна, що її складно покрити однією або навіть серією доповідей. 

Загін наших ініціаторів-однодумців вирішив, що круто було б спробувати формат схожий на відому на заході “Panel Session”. В даному випадку ми зібрали команду, що готова поділитися своїм досвідом на тему якості. У складі development Tech Lead Ігоря та QA Tech Lead Андрія, Software developer Дениса та TSD Lead Ігора.

[slide-anything id=’4088′]

А те, що почалося далі, складно описати – потрібно було це відчути! Вступне слово божественого ©™ модератора, світло, звук, камера, “екшен!” Слово за слово, питання за питанням, і в результаті були підняті досить різноманітні теми. Ось деякі з них:

  • Як вдається налагодити такі тісні та теплі відносини із замовниками;
  • “Ми тут терраформимо, як би протестувати це все?”;
  • “Спочатку зроби Red Bar”©;
  • “В бородаті часи у нас був runtime test suite…”
  • Як організувати інтеграційні тести для мікросервісної архітектури;
  • Human Factor або “Не вір собі”;
  • “У мене тут вагон legacy коду без тестів і мені треба додати ще “тележку”. Як не застрягнути у шпалах?”

Але, як і все хороше, час панельної сесії пролетів швидко. А в наших менторів залишилися не обговорені питання та невисловлені коментарі. А значить – це був лише пілотний епізод :). Тож до нових зустрічей!

May the knowledge be with you! 

Post A Reply