Lviv IT Arena

Три дні з кращими спікерами, найцікавішими промовами на найбільшій щорічній ІТ-конференції у східній Європі. Ви вже здогадались? Так, – це IT Arena, на якій нам пощастило побувати цього року.


Було дуже цікаво дізнатись про сучасні тренди у розробці, досвід роботи великих корпорацій та їх стратегії побудови відносин з замовниками, обмінятись думками та поспілкуватись з цікавими людьми, покращити англійську. І, звичайно ж, поділитись цим зі своїми колегами. Але з усім по порядку.

Щороку на Арені збираються впливові та амбітні лідери сьогодення в ІТ галузі. Всі виступи поділяються на три напрями: Product, Technology, Business. Тобто, нам необхідно було обирати напрям, який ми хотіли б відвідати, адже виступи відбувались одночасно. Найчастіше ми відвідували технічні. Організатори конференції створили мобільний додаток – “ITArena2017”. З його допомогою відвідувачі могли спланувати свій день заздалегідь, відмічаючи доповіді, які вони хочуть відвідати, поділитись своїми враженнями з іншими, заводити нові знайомства, робити нотатки до виступів та обирати найкращі з них. 

Більшість презентацій технічного потоку охоплювали найпопулярніші теми сьогодення: AI, blockchain, healthcare, machine learning, IoT, Big Data. Декілька виступів було присвячено VR в галузі healthcare. З’являється все більше компаній, які використовують дану технологію для навчання лікарів. Вона дозволяє практикувати проведення операцій в максимально наближених до реальних умовах, та відпрацьовувати поведінку з пацієнтами та їх близькими в умовах важкого емоційного стану. Про AI та machine learning говорили в контексті приватності та безпеки даних, згадуючи слова Ілона Маска: ‘AI is a fundamental existential risk for human civilisation’. Кожен розуміє, що всі наші дії в мережі використовуються для аналітичних досліджень, цільового маркетингу та збору максимальної кількості інформації про кожного. Для тих, хто хоче спробувати себе в розробці AI представили декілька сервісів. Від Microsoft презентували Microsoft Bot Framework, який може взаємодіяти з більшістю популярних служб для обміну текстовими повідомленнями та допоможе легко створити собі співрозмовника. Julien Simon, технічний євангеліст AWS, розповів про технологію deep learning і продемонстрував роботу Apache MXNet та Amazon Rekognition на прикладі свого робота Johnny Pi.


Бізнес був найпопулярнішим потоком, саме на ньому можна було почути відомих спікерів. Представники великих корпорацій ділились своїми історіями успіху, порадами щодо побудови корпоративної культури та успішної співпраці з замовниками. Alexander Nix розповів про те, як допоміг виграти Трампу на виборах за допомогою розвиненої системи глибокого аналізу психометрії та створення персоніфікованого цільового маркетингу. Для того, щоб оцінити рівень персоніфікованості, варто сказати, що під час виборчої кампанії люди, живучи в одному будинку, могли бачити різну рекламу. Представник компанії Global Sourcing Association розкрила тему взаємодії з замовниками, та на що вони звертають найбільшу увагу при виборі компанії для співпраці. Найважливішим вона визнала побудову довіри, розуміння потреб замовника та, як не дивно, хороше знання англійської.

Ярослав Ажнюк, відомий за українським стартапом PetCube, поділився напрямками бізнесу, які, на його думку, принесуть успіх в Україні та які прості кроки для цього необхідно зробити. Як приклад, Ярослав називає робототехніку та космічну індустрію, навчання та освіту. Він вважає, що Україна – одне з найкращих місць для побудови технологічної компанії, адже ми маємо велику кількість зацікавлених спеціалістів високого рівня. До речі, свій виступ він закінчив дуже мотивуючими словами Івана Франка.

Наприкінці організатори вирішили здивувати відвідувачів новим форматом. Третій день конференції був присвячений тематичним meetUp’aм та workshop’ам і проходив у різних локаціях у центрі міста. На кожен з виступів була відкрита реєстрація, адже кількість місць була обмеженою. Це дало нам можливість краще зрозуміти теми виступів, ближче познайомитись зі спікерами та задати питання віч-на-віч.

Також, варто сказати про змагання стартапів. Цього року було представлено більше 30 проектів. Презентації проходили у форматі pitch (короткий виступ, серія питань та відповідей на них). Найкращими визнали: IRAengine, Senstone та Docsify. IRAengine – інтелектуальний агент, що дозволяє керувати інвестиціями у валюті bitcoin чи ether. До речі, IRA – індивідуальний пенсійний рахунок, тобто система розрахована на прогресивних пенсіонерів :).

Senstone – голосовий трекер, який допоможе вам зберігати свої думки на ходу. Достатньо лише запустити його і сказати те, що би ви хотіли зберегти. Голос транслюється в текст та зберігається у вигляді нотатки з додатковою інформацією про локацію та ваш емоційний стан.
Docsify – платформа, яка аналізує комунікацію між замовником та менеджером з продажів і має на меті зекономити час для укладання угод.

Цікаво, що відкриття та закриття конференції проводила Arina – штучний інтелект, яка умовно була організатором всієї конференції :). Вона лишала для нас повідомлення, влучно жартувала та сповіщала про найважливіші події.

Let me try to joke. Hey! Is your name Bluetooth? Because I’m sure feeling connection.

Правда не обійшлось без конфузів. Траплялись виступи, час та локація яких відрізнялась у додатку і на сайті. А волонтери були недостатньо обізнані для того, щоб допомогти. Деякі спікери наважувались приходити непідготовленими, або з дуже низьким рівнем знання англійської, звісно іноземні гості були дуже здивовані і їм було тяжко зрозуміти вимову.

Але найбільше проблем викликано саме останнім днем. Необхідність окремої реєстрації на кожен виступ, була не інтуїтивно зрозуміла. Через це багато людей просто приходили на місце проведення і потрапляли в незручну ситуацію. Організатори намагались вирішити це питання просто пропускаючи всіх. Та якщо ви хоч раз були у Криївці чи Гасовій Лампі, то можете собі уявити на скільки це не підходяще місце для збору великих груп людей, та ще й в таких цілях, як конференція. Також, нам, як розробникам, хотілося б більше уваги до Technology напрямку. Main Stage приймала виступи лише з Business потоку. Але в цьому є й свої переваги: якщо ви Business Analytic, Product Manager чи Team Lead, то конференція саме для вас! Сподіваємось, що організатори звернуть увагу на ці зауваження і наступного року потішать відвідувачів новими креативними ідеями та цікавими спікерами.

А ми залишились задоволені та сповнені натхнення. Адже всі знають як важливо заряджатись, шарити свої знання та постійно розвиватись.

 

P.S.: зовсім скоро на вас чекає ще більше інформації про найкращі виступи. Слідкуйте за оновленнями, далі буде 🙂

Post A Reply