#Meeting room: спілкуємось з SEO

Як сталося, що ти обрав професію у маркетингу та саме напрямок SEO?

Процес виробництва товару чи надання послуги – основа будь-якого бізнесу. Це надзвичайно захопливо. Але мене завжди цікавило як вони доставляються до кінцевих користувачів? Як зробити це швидко і результативно? Як повідомити потрібну аудиторію про визначений продукт?

Загалом я віддаю перевагу комплексному підходу в digital marketing. SEO – така собі “технічна” сторона цифрового маркетингу. Успішний маркетинг в мережі без правильного SEO – справа нереальна. Це основа, але без додаткових “плагінів” як наприклад PPC, чи то linkbuilding, маркетинговому механізму дуже складно працювати. Тому Digital marketing – це комплексна діяльність в кількох напрямках.

Що найбільше драйвить тебе у професії?

Постійні виклики, дослідження нового. Часом це втомлює, але, водночас, ти без цього і не можеш. Тут завжди потрібно шукати нові підходи, методи, шляхи оптимізації. Мозок повинен працювати, і коли він працює – це драйвить.

Яку рекламу ти вважаєш гарною?

Це напряму залежить від продукту чи послуги – його цінності та якості. Якщо продукт або послуга приносять справжню користь споживачеві і направлені на те, щоб йому допомогти (а не зруйнувати його душевно або фізично). У більшості випадків у достойного продукту – достойна реклама. Але не без виключень звісно.

Особисто мені подобається реклама – коли беруть і гумором і чесно, без хвалькування показують сильні сторони свого продукту, без прямого чи непрямого порівняння з іншими. Ну і, звісно ж, креативно! От нещодавно МакДональдс в Португалії випустив серію футболок з принтами кольорів стакана морозива МакФлурі – щоб можна було маскувати стаканчик під себе. Продажі зросли на 50%. Креативно і дієво! А його “колега” Бургер Кінг Бразилія зробили лінійку продуктів рожевого кольору під дизайн Барбі – враховуючи популярність нещодавнього фільму – продажі теж пішли логічно вгору.

Інший бренд з красномовною назвою Rains поширював паперові запрошення, які були, з першого погляду, пустими білими папірцями. Але варто було втрапити папірцям під дощ чи просто намокнути – на запрошеннях з’являлася інформація про івент компанії. Магія? Ні! креативна реклама.

А ось приклад  реклами, яку я вважаю негарною (метод обраний відомим виробником морозива). Команда виробника обрала досить “сірий” метод маркетингу, залучивши такі фактори як: схвалення та обличчя відомого лікаря (репутація) та дотримання ними стандартів виробництва як значущої переваги перед конкурентами (хоча більшість їх теж дотримується). Морозиво дійсно якісне і смачне (перевірено декілька разів особисто), але обрана стратегія, на мою думку, дещо помилкова. Що я вважаю негарним в рекламі – так це застосування “сірих” методів. 

Які тренди у маркетингу стають актуальними зараз?

Якщо говорити про канали доступу до аудиторій – це без сумніву відеоконтент та експертні подкасти. Відео вже досить впевнено почувається в “головних гравцях”. Причому, все більшої популярності буде набирати відео довгої тривалості. Рілс, шортс і інші короктометражі мають тенденцію до збільшення тривалості, що має на меті затримати користувача максимально довго та завоювати його лояльність через експертність.   

Чи з’явилися нові можливості чи виклики для тебе у зв’язку з розвитком останніх технологій, зокрема AI?

АІ значно розширює можливості маркетингу та SEO – від генерації зображень та слоганів – до створення рекламних креативів і пруфріда вже готових текстів. Але з АІ потрібно обов’язково працювати системно, щоб отримати потрібний результат. Правильно сформоване (з максимумом подробиць) завдання – запорука успішного результату.

Варто памятати, що AI – це, перш за все, саме інструмент у досвідчених (або не дуже) руках. Він не “чарівне горнятко” з казки, яке саме варить їжу, тільки попроси. Тобто ефективно працювати з АІ теж потрібно вчитися.

Що ти хотів би побажати тим, хто лише починає професію у цьому напрямку?

Ніколи не зупинятися на досягнутому, прагнути пізнати нове і мати постійну спрагу дослідника. Адже в маркетингу особливо потрібно постійно слідкувати за тенденціями – на ринку, у суспільстві, у технологіях. Завжди бути “в курсі” і в “трендах” – це запорука успіху в розумінні аудиторій. 

Post A Reply