#Meeting room: спілкуємось з QA Engineer

В який момент ти вирішив, що хочеш бути QA інженером?

З часів школи я хотів працювати в сфері, пов’язаній з інформаційними технологіями. Після вступу в університет я потроху почав шукати себе та пробувати різні сторони ІТ. Одним із напрямків був QA Engineering. Тому впевнившись що мені це подобається та виходить, вирішив заглибитись в цю сферу. Не пошкодував :).

Найбільші виклики у тестуванні за час твоєї кар’єри?

Мабуть всі люди після навчання та курсів зустрічаються з одним і тим же викликом – використати свої знання та навички на практиці. Своїм челенджем я вважаю свій перший проєкт в ІнтерЛінку, на якому мені довелось пробувати все на практиці та нести велику відповідальність за свою роботу. Також довелося вивчити багато нового. Так я познайомився з автоматизацією та всім, що з нею пов’язано. Вважаю що це був якийсь нереальний досвід, адже стільки видів тестування на одному проєкті і відразу – не завжди зустрінеш.

Які є особливості в комунікації з іноземними колегами?

Не завжди ваші традиції, менталітет та підходи можуть співпадати з іноземними колегами. Під час роботи потрібно це обов’язково враховувати та мати змогу і терпіння знаходити підхід до кожного тіммейта. Важливо вміти пояснити та показати навіщо вам потрібно зробити саме так, а не інакше. Ще з приводу мови: ви можете спілкуватись всі однією мовою – англійською, але важливо розуміти що у кожного різний рівень та акцент. Саме через це можуть виникати деякі непорозуміння у розмові. В такій ситуації я б радив не соромитись і задавати уточнюючі питання або запропонувати перейти у письмову форму. Іноді помилки можуть коштувати більше, аніж декілька хвилин на уточнюючі питання.

Чи є улюблений вид тестування? 

Я пробував різні види, але так склалося, що мені подобається найбільше автоматизоване API тестування. Це круто, коли ти починаєш досліджувати систему на нижчому рівні, ніж це доступно звичайному користувачу. Ти пробуєш різні підходи до свої тестів, працюєш зі складними даними та пишеш крутий код (на твою думку :D).
Ще я небайдужий до Performance тестування. Тут також багато нюансів, які потрібно прораховувати та досліджувати. Цей вид тестування я б назвав із сюрпризом, оскільки ти можеш знайти багато цікавих речей та складнощів у процесі.

Чи варто йти “повністю” в автоматизацію тестування?

Вважаю що кожен QA повинен хоча б спробувати автоматизацію. На мою думку, це дуже творчий процес, який можливо не всім до вподоби. Занурюючись в автоматизацію, не потрібно забувати і про мануальне тестування, адже на практиці ви зіткнетесь з ним далеко не один раз. Взагалі підхід нашої компанії не розділяє спеціалістів на  автоматизаторів чи мануальних тестувальників. Це дозволяє рости та пробувати різні напрямки тестування як спеціалісту. А на самому проєкті покращує знання системи та адаптацію, що в свою чергу буде дуже корисним в реалізації тестових сценаріїв та створенні тестового плану.

Фіксити чи не фіксити, ось в чому питання. Що робити, якщо розробник каже “це не баг, а фіча”?

Якщо ви не бачите шляхів урегулювання питання удвох, потрібно звернутись до третьої сторони. Дуже добре, якщо у вас буде РО в команді. Так ви можете вияснити всі вимоги та очікувані результати і врегулювати конфлікт. Важливо ще пам’ятати, що QA та Dev – це лише частини команди, які працюють над одним продуктом та результатом, тому про всі рішення повинна знати вся команда.

Як можна ефективно використовувати AI та ML технології в тестуванні?

На своїй практиці я не дуже часто використовую AI, оскільки мої задачі, зазвичай, специфічні, або я знаю як мені краще зробити свою роботу. Іноді мені доводилось запитувати шматки коду в ChatGPT для алгоритмів тестів або ж дізнатися специфіку мови програмування. Мушу визнати, що з цими задачами він справився майже відмінно. Інколи я сам знаходжу відповідь на своє запитання, поспілкувавшись і не отримавши точної відповіді від ChatGPT.

Що можеш порадити спеціалістам-початківцям у QA?

Постійно пробуйте щось нове та розширюйте свої скіли. Якщо ви ще не працювали із якимось видом тестування – саме час спробувати. Також я б радив бути уважним до деталей та не боятись бути допитливим.

Post A Reply