#Meeting room: спілкуємось із TSD інженером

З чого розпочалась твоя любов до техніки та як ти прийшов в цю сферу?

Любов до техніки мені прищеплював батько ще з дитинства.

Мабуть, це відбувалось тому, що кожен батько коли грається з дитиною намагається пограти в те, що йому хочеться. Я вважаю, що це поклало початок моєї любові до електрики та майстрування власних електричних пристроїв. Коли потрібно було вирішувати куди іти після школи, я вирішив вступити до технікуму електрифікації. Там я вивчав різні системи автоматизації, але логіка роботи тих систем реалізовувалась далеко не так, як в наш час. Комп’ютерів у нас не було : купляли в канцтоварах листочки з рамочками та писали ручками курсові та дипломні. Викладачі розповідали, що нам ще дуже пощастило бо раніше рамочки малювали вручну 🙂

Все змінилось в 2003 році,  коли в мене з’явився власний ПК.

Цей момент я можу ознаменувати початком руху до теперішньої професії.

Після закінчення навчання влаштувався на роботу на посаду енергетика : виконуючи свої основні обов’язки, на цій же фірмі почав виконувати обов’язки системного адміністратора. 

Якщо чогось не знав, шукав відповіді в інтернеті або звертався за допомогою до головного офісу, де були висококваліфіковані адміни.

Таким чином підвищив свій рівень знань в системному адмініструванні, що дозволило змінити роботу на іншу, де я вже виконував роль тільки системного адміністратора та поглиблював знання у цій сфері. Коли прийшов в компанію InterLink, вже мав за плечима непоганий досвід вирішення різноманітних технічних кейсів.

Назви три причини, чому тобі подобається відділ в якому ти працюєш?

1. Тому що це відділ однодумців, які люблять те чим займаються. 

2. В колективі царить атмосфера ентузіазму та командної роботи.

3. Задачі завжди різні, тому ніколи не скучно.

З якими викликами стикаєшся, що тебе драйвить?

Для мене кожна нова складна задача сприймається як виклик. Тому що спочатку ти ледве розумієш що треба зробити, але ж все-таки береш відповідальність за те, що ти це зробиш. Потім проводиш декомпозицію, виконуєш дослідження невідомого і врешті накидуєш план.  В процесі виконання відкриваються нові факти корегуєш план та доводиш справу до кінця. Це драйвить на будь-якому з етапів. Но особливо коли знаходишся в стані коли бачиш світло в кінці тунелю. (знань вистачає для завершення завдання.)

Які основні завдання і обов’язки системного адміністратора в нашій компанії?

Скоуп завдань різний для різного рівня спеціалістів. Але я буду намагатись зараз перелічити максимально розповсюджені задачі для нашого відділу:

1. Налаштування робочих місць  для інших колег компанії.

2. Керування обліковими записами користувачів.

3. Закупка нового обладнання

4. Підтримка, оновлення та розвиток внутрішньої інфраструктури компанії. 

5.Підтримка скриптів автоматизації для розгортання робочих місць.

6.Розгортання стейджинг та продакшн інфраструктур для проєктів.

7.Налаштування CI/CD.

8.Налаштування системи моніторингу

9. Деплой на продакшн.

10.Допомога у розв’язанні проблем з інфраструктурою та ОС.

Як ваш відділ переживав блекаути? Як ви пройшли це разом, розподіляли між собою обов’язки.

Я вважаю, що блекаути ми пережили достатньо непогано і головну роль в цьому зіграла командна робота. Кожен з учасників намагався бути корисним у тій сфері, в якій знаннями, або намагався розвантажити інших колег, які ці знання мали.

Через те, що блекаути це перш за все проблеми пов’язані з постачанням електрики, то саме моя перша спеціальність дуже сталася у пригоді. 

Я підбирав генератори для офісів згідно з потужностями які ми планували підтримувати під час довготривалих відключень. 

Після того як генератори були придбані, ми всі разом їх підключали до офісів. Хтось протягував кабелі, хтось лудив дроти та підключав силові роз’єми, я виконував роботи де були потрібні знання правил електробезпеки, координував та перевіряв роботу інших хлопців.

Які нові технології та інструменти ви рекомендуєте для покращення ефективності нашої інфраструктури та забезпечення безпеки даних?

1. Після того як почалась війна, ми скопіювали частину даних в хмарне сховище.

2. Після того як почалися часті блекаути ми перенесли частину інфраструктури з власної серверної в хмару. 

3. Поміняли час роботи серверів від ДБЖ. Зменшили до такого рівня,  щоб вистачало часу на переключення на генератор, та в одночас, щоб залишався великий запас заряда. Це дозволяє зменшити глибину розряду АКБ. Часті глибокі  розряди  зношують АКБ,  та можуть спричинити нехватку  заряду під час завершення роботи серверів в деяких сценаріях.

4. Для більш швидкого завершення та старту серверів віртуалізації деякі віртуальні сервери замість завершення були переведені в режим гібернації.

Post A Reply