InterLink Tech Talk April 2016

В квітні ми провели черговий InterLink Tech Talk. Були підняті дуже цікаві теми, а саме: історія проекту Cronos, FRP (функціональне реактивне програмування), важливість безпеки мобільних додатків а також IoT (інтернет речей).

dsc_0710

А щоб зарядити мозок у перерві, ми влаштували обід на нашому подвір’ї. 🙂 dsc_0729

Cronos — Максим Головенський
Гарного і трішки ностальгічного настрою суботньому ранку додала доповідь Максима Головенського про історії з проекта Cronos. Ми познайомились з богом, який їв своїх дітей. Побачили створення мокапів в дії за допомогою папірців! Ну і звісно — вже добре знайомі обличчя на фото.

dsc_0699dsc_0698

FRP (Functional Reactive Programming) — Ігор Остапенко
Ми звикли думати, що для обслуговування більшої кількості користувачів нам необхідна більша кількість потоків. Чи дійсно це єдиний спосіб зробити систему, яка здатна витримувати високі навантаження? Якщо ми спробуємо детальніше розібрати яким чином працює багатопоточне середовище, то стане зрозуміло, що велика кількість потоків не є панацеєю. Створюючи більше потоків ми збільшуємо і накладні витрати на їх обслуговування. Ними є пам’ять для зберігання стеку викликів, а також процесорний час на перемикання між потоками та їх узгодження. На щастя у нас є інший варіант! Non-blocking I/O, а також його використання — саме цю тему доступною та зрозумілою мовою розкрив Ігор Остапенко. Яку б мову програмування ви не використовували, в проекті ReactiveX ви знайдете все необхідне. Також Ігор зупинився на використанні FRP на базі JVM за допомогою Netty, Ratpack та RxJava.

dsc_0682

Mobile Security — Андрій Слюсар
Всі ми звикли піклуватися про безпеку наших персональних комп’ютерів та ноутбуків. Встановити антивірус або інші інструменти захисту вже стало звичною справою для нас. Проте зараз все більше і більше людей починають активно використовувати планшети та мобільні телефони не тільки для доступу до соціальних мереж, а і для керування своїми фінансами. Але чи це безпечно? Як виявляється, телефони також вразливі до крадіжки персональних даних. Наш колега Андрій Слюсар розповів про способи та методи аналізу вразливості мобільних додатків. Також він надав декілька простих рекомендацій щодо їх уникнення. Тож бережіться публічно доступних WiFi точок без паролів! А розробникам ПЗ потрібно думати про безпеку персональних даних користувачів як на етапі збереження, так і у процесі їх передачі каналами зв’язку.

dsc_0717

IoT — Олександр
Весело і з казусами пройшла наша заключна доповідь нашого колеги Олександра Слюсаря, що висвітлила базові концепції і приклади на тему IoT (Internet of Things). Маленька WiFi плата, яка ще працювала до того, як всі слухачі приєдналися до доповіді, могла отримувати запити через інтернет та повертати поточну температуру в кімнаті. Але, як це інколи буває, на демо все пішло не так. Чи то вона перегрілася, чи в кімнаті з’явилося багато користувачів WiFi з телефонами, але вдруге ми її вже не змусили працювати. Тим не менш, температуру в кімнаті ми все ж таки отримали і вивели через USB монітор (не той, що з пікселями). Варто відзначити чималу витримку та холоднокровність Олександра. Попри всі негаразди, він зробив дуже цікаву доповідь. 🙂

dsc_0724

З нетерпінням чекаємо нових цікавих доповідей з реальними прикладами від наших колег!

Post A Reply