Історія одного авто

Всім привіт!

Хоч і з запізненням, але хочу відзвітувати за збір коштів на пікап для мого друга з 58 бригади. Хлопці виконували бойові завдання в районі Кремінної, потрібно було постійно возити припаси на позиції, їздити на ротації та евакуації, тому потрібен був саме великий, потужний, рамний пікап. Задача знайти такий виявилась набагато складніша, ніж я міг уявити. Майже всі живі екземпляри за адекватні гроші були викуплені в перші місяці війни. Потім вже “автобізнесмени” як наші, так і з Європи, зрозуміли, що на цьому можна заробляти пристойні гроші, тому почали продавати відвертий хлам, завищувати ціни. Також в “роботу” включились аферисти, які, наприклад, брали завдатки за неіснуючі авто і зникали. Тому, якщо комусь буде потрібно придбати авто для ЗСУ, будьте дуже обережні, переконайтесь в адекватності і чесності продавця, також можете звертатись до мене, залюбки поділюсь досвідом і допоможу, чим зможу.

Історія пошуку нашого авто:

Першим ми дивились Isuzu D-Max в Черкасах. Пригнав її “автобізнесмен” у якого своє СТО, все в кращих традиціях перекупства. По телефону розповідав що авто – ідеал. По факту виявилось, що потрібно міняти всю ходову, з двигуна тече масло і ще багато дрібних недоліків, а найстрашніше – дуже погано переключаються передачі, шумить зчеплення. По запчастинах на це авто  майже нічого не було, все тільки під замовлення і дуже дорого. Ціна – 7500 Євро.

Потім був перегляд Mitsubishi L200 в Києві. Поламана від початку до кінця. Без документів. Ціна 8000 Євро.

Після цього знайшов людей в Києві, які займаються пригоном авто з Англії. Ціни відчутно нижче, ніж Європейські. Замовив у них Mazda B2500, аналог Ford Ranger. По характеристикам це було саме те що треба – міцна рама, повний привід з блокуваннями, простий дизель без електроніки, шкіряний салон (це, як виявилось, доволі важливий нюанс), кунг в комплекті. Ціна – 5200 Євро. 

Довге очікування, і ось дзвінок: “Мазда завтра буде в Києві, вигружаємо з  вантажного потягу на вокзалі, приїжджай, забирай“. О 9 ранку я вже в Києві, біжу у вантажний термінал, бачу стоїть моя Мазда. Здалеку виглядає гарно, підхожу ближче, і що я бачу: кузов і рама сильно іржаві, немає заднього скла в кабіні, гальма, гідропідсилювач керма не працюють і ще купа різних інших проблем. Від машини відмовився.

Було прийнято рішення шукати авто з Європи. Познайомився із засновником громадської організації “Брама-Україна“, Олександром. У нього були контакти продавця пікапів з Латвії. Ми вибрали Isuzu D-Max, так як по опису продавця і відео, що він нам скидав, це був адекватний варіант за адекватні кошти – 5000 Євро.

Олександр погодився пригнати нам це авто, але приїхавши в Латвію і оглянувши його, сказав що воно мертве і йому страшно їхати на ньому так далеко…

І ось – з‘являється в продажу Nissan Navara, з невеликим для такого авто пробігом – 250 т.км., потужним двигуном, 6 ступеневою КПП, повним приводом з блокуванням заднього диференціалу, кунгом, люком і в хорошому стані. Ціна – 7300 євро. Це був весь наш бюджет, але вирішили брати.

Олександр вдруге їде у Латвію, і, нарешті, привозить нам цей пікап. В ньому все працює, ходова, двигун, кпп, вся електроніка – в чудовому стані.

Але ж має десь бути підступ, і він є – це рама. На відео продавець показав нам лише маленьку дірочку, але коли ми зняли задній кузов, все виявилось набагато гірше – були тріщини на силових елементах рами, наскрізна корозія в місцях кріплення кузова.

Ми почали шукати, хто міг би відремонтувати раму, і познайомились з керівником благодійної організації “Віннер“. Він зголосився допомогти з ремонтом рами і вцілому з підготовкою авто для експлуатації в умовах бойових дій. Всі роботи проводились на СТО “Колос“. Список робіт:

  • Заміна всіх мастил і рідин
  • Заміна задніх ресор
  • Заміна зчеплення в зборі
  • Заміна правої передньої піввісі
  • Заміна радіатора охолодження
  • Заміна гальмівних колодок, передніх дисків і задніх барабанів
  • Встановлення захисту двигуна і КПП
  • Встановлення позашляхової резини BF Goodrich A/T
  • Тонування скла
  • Ремонт рами

Загальна сума такого ремонту із запчастинами склала 180 тис. грн. Все було зроблено досить швидко і якісно, за винятком ремонту рами.
Почались пошуки майстра, який би міг зробити це якісно, підсилити необхідні місця для суворої експлуатації. Так ми познайомилися із Олександром, який займається підготовкою позашляховиків до змагань з off-road. Він з 2014 року ремонтує авто хлопцям із ЗСУ, і погодився безкоштовно відремонтувати і підсилити раму. Також ми замовили у нього силовий багажник на дах, з можливістю евакуації через люк і кріпленням для запаски.
Олександр все зробив супер якісно і вчасно. Ми приїхали забирати авто, але ж все не може бути так просто – сів акумулятор). Замовляємо новий АКБ з хорошою знижкою в магазині “Мотор” на смілянському кільці, але ж машину все одно треба забрати. Маємо Део Сенс, трос і фаркоп. Ну що ж, пробуємо завезти Навару, як кажуть, “за галстук”). Бідний Сенс ледве зрушив 2,5-тонну Навару з місця, але набравши трохи швидкості, Навара без проблем завелась. А Сенс після цього вижив, і досі кожен день на ходу)).
На цьому пригоди не закінчились. Поки ми чекали коли мого друга із ЗСУ відпустять приїхати за пікапом, Навара почала погано заводитись. При чому це було абсолютно рандомно, ніяких помилок комп‘ютер не видавав. Відігнали авто на діагностику на “Сфера-Дизель“. Дякуючи спецам цієї станції, авто вже на наступний день було в строю. Була проведена чистка і регулювання форсунок та регулятора тиску палива.
Останній штрих – замінили передні і задні амортизатори.

Дякую всім, хто долучився до збору коштів! Разом ми зробили дуже хорошу справу, допомогли хлопцям зберегти життя та здоров’я, і, сподіваюсь, хоч трохи наблизили день нашої Перемоги.

Особливо хочу виразити подяку Дмитру Васьковському, Олександру Лукавому та Максиму Голіусову. Вашу допомогу важко переоцінити, без вас у мене нічого б не вийшло. Дякую за те, що не дали мені опустити руки, коли вже не було сил продовжувати. Дякую!

Post A Reply