InterLink Meetup August 2016, Day 2. UX. Що таке зрозумілий дизайн?

Нещодавно пройшов перший InterLink Meetup з моєю участю. Для виступу я обрала тему “UX. Що таке зрозумілий дизайн?”, яка розкриває професію дизайнера у більш широкому розумінні. Адже якщо продукт буде просто гарний, але не зручний, користувачі не будуть його використовувати.

З інтерфейсами сучасна людина стикається постійно. Іноді це проходить абсолютно безболісно: кілька натискань потрібних кнопок – і ось ви вже спілкуєтеся з друзями в своїй улюбленій соціальній мережі. Грієте піцу в мікрохвильовій ,або лише замовляєте її додому, або ж шукаєте в Мережі новий смартфон. Але іноді зіткнення з інтерфейсами вимагають зусиль.  Знайти потрібні налаштування в телефоні стає проблемою, нещодавно я зіткнулась з тим, що не знайшла як вимкнути вібрацію при набиранні смс, але впевнена ця можливість є :). Замовити квиток на поїзд занадто складно – ти не з першого разу розумієш як це.  Думаю ви зтикались з тим, що в інтернет магазині не можна одразу знайти інформацію, яка вам потрібна.

Що таке інтерфейс взагалі? Згідно вікіпедії Інтерфейс – це завжди взаємодії користувача з інформаційною системою (це необов’язково має бути комп’ютерна система). І якщо ця взаємодія ускладнена, то починаються проблеми.

Чи можна їх уникнути?

Звісно. Можна навчитися створювати зручні інтерфейси, про існування яких користувачеві навіть не доведеться замислюватися! Саме цією проблемою і займається такий напрямок в ІТ, як UI / UX дизайн.

User Interface або інтерфейс користувача – це вузьке поняття, яке включає в себе певний набір графічно оформлених технічних елементів (кнопки, чекбокси, радіобатони й інші поля). Його завдання – допомогти користувачеві організувати взаємодію з програмою/сайтом.
User Experience в перекладі означає «досвід взаємодії» і включає в себе різні UX-компоненти: інформаційну архітектуру, проектування взаємодії, графічний дизайн і контент. Улюблені прийоми в розробці UX включають можливості:

  • отримання більшої інформації скроллінгом або Load More (завантажити ще)
  • перегляду вмісту сторінок і можливістю переходів, гортаючи їх курсором і прокруткою
  • використання клавіатури (стрілки право/ліво) для посторінкового виведення, замість кліків на сторінках з пагінацією

Свою презетацію про основні принципи UX дизайну я зробила на прикладі яскравих картинок та реальних сайтів.

13914170_1142709632433834_7326998580703795451_o

Щоб закріпити почуте, було практичне завдання, яке заключалось в тому, щоб зклеїти макет лендінгу з запропонованих частин. Основною задачею було розставлення правильних акцентів.

13662254_1142709569100507_4006800454243985562_o

Було цікаво спостерігати за роботою команд. Вони добре попрацювали і тепер знають чому погані інтерфейси це біль та чого варто уникати в проектуванні.

13920470_1142709442433853_1644267518250884446_o

Наприкінці ми підбили підсумки, як же створити щось якісне? Так от є принципи, яких варто дотримуватись :
Серед них :

  • оригінальність інтерфейсу це не завжи добре

Нестандартний інтерфейс відвідувачам доведеться освоювати – з їх точки зору, абсолютно без користі. Це занадто велика ціна за можливість користування сайтом. Частина відвідувачів просто піде, не бажаючи платити своїм часом за самовираження дизайнера.

  • не ускладнюйте систему

З одного боку, чим більше функцій у сайту, тим краще. З іншого – принципово неможливо створити систему зручну і функціональну. Більшість предметів реального світу здатні виконувати тільки певні завдання: мікроскоп дозволяє розглянути дрібні предмети, але погано пристосований для забивання цвяхів. Швейцарський ніж з величезною кількістю різних інструментів в одній рукоятці досі не витіснив ножі звичайні.

Додаючи чергову нову можливість, завжди запитуйте себе, скільком відвідувачам вона стане в нагоді. Адже іншим вона, ймовірно, тільки зашкодить.
Сподіваюсь почуті рекомендаці та практичне заняття допомогли нашим гостям дізнатись багато нового, розширити світогляд а можливо і долучитися до нашої творчої команди.

Post A Reply