InterLink Meetup June 2017: Git-це легко!

Сьогодні відбувся наш черговий InterLink Meetup і його учасники на власному досвіді дізналися, як працювати в команді на спільний результат. Для когось це було перше знайомство з Git, хтось почувався впевненіше – бо вже мав з ним справу, та всіх об’єднувало бажання розібратися глибше і перевірити свої знання.

  

Почали ми з того, що на практиці спробували відчути ті проблеми, які покликані вирішити системи контролю версій. Ми змоделювали роботу над інтерфейсом додатку, який переживав різні трансформації в результаті втілення побажань замовника, спробували різні підходи. З’ясували, що системи контролю версій допоможуть нам зберігати історії змін та швидко перемикатися між різними версіями, полегшуючи паралельну роботу в команді над одним проектом. Маючи конкретні цілі, ми перешли до виконання цього самого завдання вже з використанням Git.

По ходу роботи над прототипом додатку ми розібрали структуру коміту на його складові. Зробили екскурс в систему директорії .git та дізналися як зберігається інформація про гілки, коміти та поточну версію. На практиці познайомились з командами Git першої необхідності: init, add, commit, chechout, branch, revert, remote, push, pull,. Ознайомившись зі структурою Git ми розібрались не тільки в тому, що роблять ці команди, а і як вони працюють.

Цього разу ми рухались ітераціями,  кожна порція теорії супроводжувалася практикою. А практика, вже традиційно, була побудована на концепції проекції світу інформаційних технологій у фізичний світ, реальних об’єктів і взаємодії між гостями. Так, ще під час нашого першого 5-денного мітап-спрінту ми розбиралися у принципах роботи комп’ютерної мережі. Кожен мав змогу відчути себе клієнтом, сервером або роутером, передаючи пакети мережею у вигляді паперових конвертів для протоколів різних рівнів. Цього ж разу наші гості формували дерево комітів, з карток, що містили всю необхідну інформацію про кожен коміт.

За допомогою стікерів ми відчули, як в Git працює механізм гілок та перемикання між версіями робочої копії проекту. Шкода, що фотокардреджи до Polaroid такі не дешеві, бо спочатку була ідея робити реальні снапшоти – фотографувати результати роботи “користувачів Git”, які, за іншою традицією, складали інтерфейс додатку з надрукованих елементів. Тож замість фото у нас були заздалегідь підготовлені мініатюри версій інтерфейсу нашого додатку.

Цікаво, що у всіх трьох команд в результаті логічно ідентична структура історії змін вийшла різної форми. В однієї було класичне “дерево”, в іншої “паровозик”, а третя зібрала щось геть не звичне, схоже чи на лабіринт, чи на конвульсії змійки – пожирачки кубиків з класичної однойменної гри.

Бонусом була демонстрація Emmet “in action” – інструмента для швидкого створення структури HTML документу, і не тільки.

Для подальшого вивчення та практики з Git рекомендуємо вам наступні ресурси:

  • Повна HTML версія книги Pro Git. Окрім всього необхідного, вона містить чудові ілюстрації внутрішньої структури Git та пояснення до них.
  • Огляд інтерактивних Git ігор. З ними ви ще глибше поринете у світ можливостей Git.
  • 3 основні підходи в організації структури гілок: Git Flow, GitHub Flow, GitLab Flow (переклад)

 

Найактивніший учасник InterLink Meetup отримав приємний подарунок, і тепер зможе згадувати сьогоднішній івент, попиваючи ранкову каву ;).

Дякуємо нашому ментору, Олександру Котову за те, що він завжди прагне ділитися своїми знаннями, навіть у свій День Народження :).

Дякуємо всім, хто брав участь і поповнював свою скарбничку знань новою інформацією. Наші двері завжди відкриті для людей, що прагнуть вдосконалюватися. До зустрічі на нових InterLink Meetup :).

 

Post A Reply